facebook

poëzie

Moederland

Uitgeverij Hollands Diep, 2016

Paperback met flappen, 144 p.
ISBN: 9789048832811 | € 19.99
Ebook | ISBN: 9789048832811 | € 19.99

67 gedichten en 29 aquarellen.

Jan Vanriet, kind van het oude Europa, is in de toekomst beland, waar hij uit zoete weemoed en bitter onbehagen zijn ongewone poëzie maakt.’ Benno Barnard

Moederland is een teder en soms hoekig pleidooi voor de aandachtige blik. Voor de verfijning van de kunstenaar, die regendruppels signeert. Voor de erkenning van het alomtegenwoordige verdriet, maar ook voor de veerkracht van de taal en de kracht van beelden, ijl als een aquarel. ‘
Arjan Peters

”Wat een ongelooflijk mooi boek. Echt edelmetaal voor de bibliotheek.’  Kurt van Eeghem, Radio Klara

http://www.hollandsdiep.nl/

 

Oud-Zeer-cover

Oud Zeer

Uitgave Plantin Instituut voor Typografie, 2012

D/2014/12.641/1

Een keuze uit de gedichten 1973-2013.

De uitgave is het resultaat van de Expert Class Book Design 2014 van het Instituut en werd ontworpen door Johan Jacobs.

http://www.plantingenootschap.be/dichtbundel-jan-vanriet-bestellen

 

Leegstand

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, 2012

http://www.debezigebijantwerpen.be

ISBN 9789085424161

Jan Vanriet, schilder van de suggestie, dichter van de heldere melancholie

In Leegstand staan de gedichten vol kleine beelden met grote gevolgen. Jan Vanriet kijkt aandachtig hoe schoonheid – of wat daarvoor moet doorgaan – zichzelf onmogelijk maakt, verpietert en vervolgens een schitterende herinnering wordt. De dichter neemt vele malen afscheid in deze bundel, maar vermomt die momenten als een weerzien van gisteren.

Leegstand op AVS Televisie

 

Stormlicht

Uitgeverij Wagner & van Santen, 2008

verdeling Poëziecentrum, Gent, http://www.poeziecentrum.be

ISBN 9789076569758

Als een schilder die een dichter is schrijft over een andere schilder moet je oppassen. En als die schilder die een dichter is Jan Vanriet heet, en de schilder waar hij over schrijft heet Francis Bacon,dan gebeuren er spannende dingen. Er sneuvelt iemand in verf, spijkert zich roekeloos aan de muur,en vervloeit zoals een lichtvlek in een spiegelei. Ooit zo naar Bacon gekeken? Zoals een schilder kijkt die dichter is? Zoals Jan Vanriet?

Cees Nooteboom

Stormlicht is het soort licht dat door een dreigende wolkenhemel priemt – je weet nog niet of de storm voorbij is of nog verder gaat doorrazen. Iets met Wagner – of met Van Santen. Een schijnbare rust, een stilte voor of na de storm, een landschap dat heel even oplicht – zoiets.
Stormlicht, vrienden, is geen vrolijke bundel. Het is ook geen sombere bundel. Het heeft iets van wat zich nog het best laat omschrijven als strijdbare melancholie. Scepsis, berusting, maar ook oprechte verontwaardiging, af en toe zelfs politieke correctheid – en dat is bedoeld als een compliment.
‘Ondanks de houtworm/ knettert het vuur’ – zo luidt de laatste regel van deze bundel. Wie zo’n regel bedenkt, is natuurlijk een goeie dichter.

Piet Piryns